Onlangs verscheen een artikel in Dagblad de Limburger over een mogelijke verhuizing van de Oefenbunker naar een nieuwe locatie op Park Strijthagen. Dit artikel is gepubliceerd naar aanleiding van een raadsvergadering van de gemeente Landgraaf, waarin toestemming werd gegeven om een mogelijke verhuizing van de Oefenbunker te onderzoeken.
Wij hebben gemerkt dat het artikel nogal wat onrust heeft veroorzaakt onder bezoekers en vrijwilligers van de Oefenbunker en ook heel wat reacties heeft gegenereerd op de sociale media. Daarop voelt het bestuur van de Oefenbunker de noodzaak om op het artikel en de ontstane onrust te reageren.
In eerste instantie is de overlast die bij de nabijgelegen woning heerst de aanleiding voor de gemeente om met het bestuur in gesprek te gaan. De gemeente én ook de Oefenbunker worstelen al een geruime tijd met de ervaren overlast. We hebben onze openingstijden en programmering aangepast maar de ervaren overlast blijft een probleem. Daarnaast is onderzocht of bouwkundige aanpassingen of een mogelijke uitkoop van de betreffende bewoners een oplossing zouden bieden maar ook dit bleek niet realistisch. De gemeente heeft daarom de optie van verhuizing voorgesteld aan het bestuur van de Oefenbunker.
Uiteraard was het bestuur in eerste instantie vanuit de emotie geen voorstander van verhuizen omdat we in dit historisch gebouw al meer dan 40 jaar gehuisvest zijn. Maar aan de andere kant, zitten ook veel positieve kanten aan een verhuizing. Het gebouw waar de Oefenbunker immers nu is gevestigd is al behoorlijk oud en heeft veel onderhoud nodig, kent hoge energielasten en het zal in de toekomst ook een flinke investering vergen om het gebouw voor de lang termijn overeind te houden.
Er rijst daarnaast ook de vraag: Is het huidige gebouw wel op de lange termijn geschikt voor onze activiteiten en hoe gaat de Oefenbunker dan de komende 10, 20 of 30 jaar zijn activiteiten exploiteren? Daarop was het antwoord uiteindelijk nee. Een nieuwbouw biedt namelijk veel (meer) kansen en mogelijkheden. Ruimtes kunnen precies naar behoefte ingericht worden, het gebouw kan energieneutraal en duurzaam worden gebouwd, repetitie- en podiumfaciliteiten kunnen worden uitgebreid en verbeterd worden, betere parkeergelegenheden en nog veel andere zaken. Zeker, er zal een stuk emotie en geschiedenis verloren gaan. Maar hierin ligt de uitdaging om het gevoel wat de Oefenbunker nu uitstraalt ook in een nieuw gebouw te realiseren en/of te behouden.
Het bestuur is blij dat de gemeente positief meedenkt en zoekt naar de beste mogelijkheden, zodat de Oefenbunker en zijn activiteiten ook voor de lange termijn behouden blijft binnen Landgraaf en Parkstad. De Oefenbunker vervult uiteindelijk een belangrijke rol als kweekvijver voor nieuw, jong talent en als popodium in de culturele keten van Parkstad. Daarnaast vooral ook een belangrijke schakel in de underground scene voor de hele Euregio. De gemeente en het bestuur vinden het belangrijk dat ook de komende generaties gebruik kunnen maken van alle faciliteiten die de Oefenbunker te bieden heeft. Een mogelijke verhuizing biedt hierbij kansen die onderzocht moeten worden.
Andreas Philipp
Bestuursvoorzitter Stichting Oefenbunker Live.
Klik HIER voor het artikel in de Limburger.